top of page

LÆR Å KONTROLERE KAMERA DITT! 

Har du lurt på hva f-stop betyr?

F'en står for focal length, og det forteller hvor stor blenderåpningen på linsen er.

Mange har ett digitalt kamera, men tar bilder på auto modus fordi de ikke helt fortår hvordan man setter innstillingene i manuell modus.

Det tenkte jeg å forklare litt for deg nå :)

BLENDER, LUKKER OG ISO.

Kontroler disse tre, og du er på god vei.

Blenderåpningen kan være fra f 1,2 til f 22. Noen har fra f 4 og oppover, dette er ofte linser med zoom. Jo lavere f-stop , jo større blenderåpning, omvendt enn man skulle tro.

Har du laveste f-stop, så har du full blenderåpning og dette slipper inn maks med lys. Da vil du kanksje se at bildet ditt er overeksponert om du ikke også kontrolerer lukkeren. Den kan stå på f, eks 1,60 1,200 1,600 1, 2000 sek. Jo raskere lukker (shutter-speed) jo mindre lys slipper inn. Er det dagslys ute, og du ønsker å ta bilde med full blenderåpning, må du ha rask lukker, så da kan du prøve deg frem fra 1,2000 sek og oppover til du får resultatet du ønsker.

Det er ikke noe som er riktig eller galt, det er du som bestemmer hvordan ditt bilde skal bli, om du liker lyse bilder eller litt mørkere bilder.

ISO er lysfølsomheten. Som regel starter den på 100 og går oppover. Desto mørkere det er, desto høyere ISO ønsker man.

Men man kan først prøve å stille blender og lukker for å få ønsket resultat, siden bilder med for høy ISO vil bli kornete. Det kalles støy i bildet. Dette kan reduseres i redigeringprogrammer som lightroom, men bare til en viss grad.

Kontrollerer du disse tre tingene, blender, lukker og ISO, vil du ha god kontroll for å ta bilder i manuell på kamerat ditt.

Innstiller på bildet under er ISO 125, S1,1250

F 1,4. (Med lav f-stop kan man få bokeh effekt i bildet slik som her, det skal jeg forklare bedre i ett annet innlegg)

Når man tar bilder med full blenderåpning vil

du se at det som er i fokus er klart, og alt bak er mer uklart. Denne ettekten er fin for å ta portretter da personen i bildet kommer mer frem uten fortyrrelser av hva som er bak. Særlig om du er i en by eller lignede hvor det er mye som skjer.

Noen ganger ønsker man å ha med bakgrunnen og da kan en høyere blenderåpning være løsningen. Om noen står forann en fin bygning du ønsker å ha med i bildet, kan du prøve blender på 16 f. Eks.

For å ta bilde av noe i bevelgelse bør man ha raskere lukkerhastighet, slik at bildet fryser. Du kan f. Eks prøve med S, 1,1000 eller 1,2000.

ISO 200, F 1,4, S 1,1000sek er innstillengene jeg brukte for å ta dette bildet av brudgommen med forlovere.

Under ser du en liten oversikt som viser hvilken effekt innstillingene på lukker, blender og ISO vil ha på bildene dine.

Mørkere

Lysere

Håper det du har lest har gjort deg litt klokere. Ta opp kamera og prøv deg frem, helst med en gang, mens du fortsatt husker hva du leste. Da kan du det neste gang du tar opp kamera!

We take pictures as a return ticket to a moment otherwise forgotten....

LYKKE TIL!

Klem fra Fanny 😊

53 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

2 comentarios


Fanny Stjern
Fanny Stjern
24 sept 2020

Så hyggelig å høre, tusen takk 😊

Me gusta

photo lab
photo lab
24 sept 2020

vzhledem k tématu blogu vám musím poskytnout blog, kde najdete absolutně vše, co souvisí s kamerou. těšíme se na vaši zpětnou vazbu. Hodně štěstí! https://fixthephoto.com/blog/cameras-lenses/

Me gusta
bottom of page